четвъртък, 23 март 2017 г.

ВКУСЕН И КРАСИВ КРЕМ ЗА ГОСТИ



Продукти:6 яйца,2 ч.ч. захар,1 л. прясно мляко,6 с.л. брашно,30 г. желатин,2 ванилии и 2-3 с.л. какао,1 плод за украса по избор,аз използвах резенчета от ябълка,1-2 ореха.
Приготвяне:Отделяме жълтъците от белтъците.Към жълтъците добавяме 1 ч.ч. захар и бъркаме с миксер.След като стане еднородна смес слагаме брашното и отново бъркаме.Изливаме прясното мляко,1 ванилия.Варим на слаб котлон,за да не загаря и да не стане на буци,докато се сгъсти,както при крем-нишесте при непрекъснато бъркане..Аз използвам тефлонова тенджера,за да не загаря.В отделен съд,слагаме 6 лъжици топла (по 2 с.л. на 10 г.) вода,в която разтваряме трите пакетчета желатин,които са 30 г.,като внимаваме да не стане на буци.Добавяме към крема на изключен котлон,бъркаме до хомогенна смес.Като е готов го сваляме и го оставяме да изстине.При най-минимално загаряне,веднага сменете съда.От този крем отделяме около 1 купичка и като изстине добавяме какаото,може и повече,според вкуса.Той се използва за украса.
Отделно разбиваме белтъците с останалата 1 чаша захар,докато се получи гъста смес за целувки.Слагаме и другата ванилия.Като е добре изстинал предния крем,добавяме този белия и бъркаме ръчно с лъжица или бъркалка,за да не се наруши белия крем и да стане течно.
Вземаме кексова форма,може и друга,но аз използвам тази,защото става в определени красиви фигури.Ако се използва тава става широко и после нарязването на парчета е по-трудно,а и самото вадене се усложнява.И така,мокрим кексовата форма с вода,за по-лесно отлепяне,редим един ред тънки резенчета ябълки.Може и друг плод по избор-кайсии,праскови,вишни,портокали,киви и т.н.,общо взето всичко.Слагаме и няколко парченца орехчета,без да са смлени.Изливаме част от жълтия крем,после добавяме малко от кафявия,после пак жълтия,следва кафявия и така,докато свършат и двете смеси.Не се разбърква допълнително с лъжица.Така се образуват естествени форми.Отгоре завършваме с жълтия.Прибираме в хладилник до другия ден,за да стегне.Може да се консумира и по-рано ако е станал твърд и добре желиран.Вадим от формата,както се вади кекс.Широката част остава отдолу.Ако не излиза,както ми се случи на мен,потапяме формата в гореща вода за секунди,докато видим отлепване на стените и веднага обръщаме в другия съд.Ако прекалено много се разводни от горещата вода,го вкарайте отново в хладилника да се стегне преди да сте го изсипали.И повтаряте същата процедура.Леко гореща вода,този път за по-кратко време и обръщате върху подноса.Така приготвения крем се слага отново в хладилника да стегне и така се съхранява.Само като се консумира се реже и отново се прибира на студено.снимки,видео и приготвяне на рецептата:ДИДИ СТАНЧЕВА
ДА ВИ Е СЛАДКО!

Няма коментари:

Публикуване на коментар