събота, 15 април 2017 г.

ТОРТА ШАХМАТ-СТЪПКА ПО СТЪПКАПродукти за 4 блата: 4 яйца,1 1/2 ч.ч. захар,2 ч.ч. кисело мляко.1-2 ч.л. сода бикарбонат,12 с.л. олио,2 ч.ч. брашно,4 с.л. какао за двата блата,1 нишесте,1 ч.ч. захар за крема,2 ванилия,малко краве масло,натрошени или смлени орехи за украса,може и друго по избор.
Приготвяне:
Правят се 4 блата поотделно, два жълти и два кафяви.Смесваме всички продукти,като първо разбиваме яйцата със захарта.Добавяме киселото мляко,като гасим содата в него.Следва олиото и брашното и бъркаме до еднородна смес.
.За да станат кафяви двата блата се добавя какаото.Разтваряме нишестето в 100 г. хладка вода.Слагаме прясното мляко на котлона,докато заври,добавяме 1 ч. ч. захар и 2 ванилии.Като заври сваляме от котлона и добавяме разтвореното нишесте и бъркаме докато се сгъсти.Слагаме и малко краве масло за блясък. 
Кремът трябва да се охлади,преди да се слага върху тортата.
Изстиналите блатове се редят един върху друг,за да се нарежат всички еднакво.Бял,кафяв,бял,кафяв.Вземат се различни кръгли съдове,с различна големина в зависимост колко са големи блатовете.Хубаво е да са равномерни.Аз я приготвих с 4 кръга.
Реденето е: един бял пръстен, в него – по-малък кафяв, пак бял и пак кафяв.Така се редуват. На втория ред е обратно.Разменят се местата на кръговете-първо кафяв,после бял,следва кафяв и бял.Третият блат се реди,като първия и четвъртият,като втория.Така се образува шахмата. 
При реденето на блатовете между тях слагаме от крема.Отгоре поливаме обилно с крема. Поръсваме тортата с орехи или пръчици или кой с каквото обича.Предварително блатовете могат да се сиропират със сироп от захар и вода или компот.Който обича плодове може да нареди между блатовете.Варианти много.Да ви е сладко!снимки,видео и рецептата приготви:ДИДИ СТАНЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар